Bursa OSB ve BOSİAD ev sahipliğinde düzenlenen Granfondo Bursa, kısa ve uzun parkur olmak üzere 2 ayrı güzergahtan oluşan, asırlık zeytin ağaçlarının eşliğinde, doğaya ve denize doyacağımız muhteşem bir parkurda gerçekleşecektir.
Bir tarafa denizin maviliğini diğer tarafa zeytin ağaçlarının yeşilini alıp Bursa’nın tarihe tanıklık eden Hasköy, Çekrice, tarihi kilisesiyle Dereköy, Mirzaoba, Kaymakoba köylerinden geçerek Antik bir Rum kasabası olan Trilye'ye varacağız. Oradan masmavi denizi, yesillikler içerisindeki tepeleri, zeytin kokulu sokaklari ve MÖ 700'lere dayanan tarihi ile Mudanya’ya ilerleyeceğiz. Sonrasında sırasıyla 1400 lü yılların dokusunu taşıyan Göynüklü ve Türkiye'nin en güzel yürüyüş rotalarına sahip Nilüfer köyünden geçerek parkurumuzu tamamlayacağız.
Bursa’nın tarih, kültür ve doğal güzelliklerinin arasında gerçekleşecek olan Granfondo Bursa, katılan tüm bisikletseverlere unutulmaz bir spor etkinliği deneyimletecek.
TÜRKİYE BİSİKLET FEDERASYONU “UCI
CYCLING FOR ALL” KATEGORİSİ AMATÖR YOL BİSİKLETİ YARIŞ ORGANİZASYONLARI TALİMATI’na göre hazırlanmıştır (Güncelleme
Tarihi: 01.01.2024)
Önemli Noktalar;
Yarış Tarihi : 26 Mayıs 2024
Start Finish : Bursa OSB Hizmet Binası
Kısa Parkur : 68 km/ 1.000TL (11Nisan’a kadar erken kayıt 800TL)
Uzun Parkur : 98 km/1.200TL (11 Nisan’a kadar erken Kayıt 1.000TL)
*Herhangi bir sebeple yarışa katılmamanız durumunda kayıt bedeli iade edilmemektedir ve kayıt başkasına devredilememektedir.
Katılım Şartı : Sporcunun, resmi bir sağlık kuruluşundan yarış tarihinden, son 6 ay içerisinde alınmış “Spor yapmaya elverişlidir.” belgesi yarışa katılmak için yeterlidir. Belgelerin kit tesliminde elden verilmesi gerekmektedir.
Bisiklet : Katılımcılar şehir bisikleti, dağ bisikleti, kros bisikleti, hibrit bisiklet veya yol bisikleti gibi bisikletler ile katılabilir. Zamana karşı yarış bisikleti, üzerinde triatlon gidonu olan bisikletler, mekanik ve elektrik destekli bisikletler, yatay ve iki kişilik tandem bisikletler ile yarışmak yasaktır. Yarış alanına bu bisikletler ile gelen sporcular yarışa dahil edilmeyecek veya yarıştan çıkarılacaktır.
Yarış Katılım Şartları
BÖLÜM 1
1. Genel Hükümler
1.1 Yarış katılım şartları 26 Mayıs 2024 tarihinde Bursa OSB ve BOSİAD ev sahipliğinde Bursa’da yapılacak olan Granfondo Bursa yarışı esnasında geçerli olacaktır. Ve Granfondo Bursa yarışına kayıt yaptıran tüm sporcular bu kuralları kabul etmiş sayılacaktır.
1.2 Sporcunun, resmi bir sağlık kuruluşundan yarış tarihinden son 6 ay içerisinde alınmış “Spor yapmaya elverişlidir.” belgesi yarışa katılmak için yeterlidir.Belgelerin kit tesliminde elden verilmesi gerekmektedir.
1.3 Lisanslı sporcunun ise Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından düzenlenen ve yarış tarihi içerisinde geçerli vizesi olan ferdi ya da kulüp adına düzenlenmiş sporcu lisansına veya Türkiye Triatlon Federasyonu tarafından düzenlenen ve yarış tarihi içerisinde geçerli triatlon lisansına sahip olması yarışa katılmak için yeterlidir.
1.4 Sporcuların yarışmaya katılabilmesi için ayrıca Spor federasyonları disiplin kurulunca veya il ceza kurulunca haklarında altı ay ve son üç yıl içerisinde toplam bir yıl, yarışmalardan men veya hak mahrumiyeti cezası almamış olması gerekmektedir.
1.5 Organizasyonun belirlediği katılım şartlarını kabul ettiğini, olası sağlık sorunu ve kişisel malzemeler ile ilgili her türlü mesuliyetin katılımcıya ait olduğunu kabul ve taahhüt altına alındığı etkinlik katılım sözleşmesini imzalası gerekmektedir.
1.6 UCI lisansına sahip olup, son 2 yıl içerisinde UCI puanı kazanmış sporcular ve milli sporcular (bisiklet disiplini farketmeksizin) yarışa katılamaz.
2. Katılım Yaşı ve Kategoriler
2.1 Türkiye Bisiklet Federasyonu “UCI CYCLING
FOR ALL kategorisi Amatör Yol Bisikletleri Yarış Organizasyonları Talimatı’na göre, birden çok yaş kategorisinin toplu olarak start aldığı 80 km üzeri yarışlar için asgari katılım yaşı 18 ve üzeridir ve sporcunun yaşının belirlenmesinde ay ve güne bakılmaksızın takvim yılı esas almaktadır. Organizasyonun düzenlendiği yıl ile katılımcının doğduğu yıl arasındaki fark baz alınarak yaş kategorisi belirlenecektir.
2.2 Türkiye Bisiklet Federasyonu “UCI CYCLING
FOR ALL kategorisi Amatör Yol Bisikletleri Yarış Organizasyonları Talimatı’na göre, Organizatör start saati farklı olmak kaydıyla 14-17 yaş grubu sporcuları parkur uzunluğu 80 km'yi geçmeyen yarışlara dahil edebilir.
2.3 18 yaşından küçük katılımcılar için Veli/Vasi izin belgesi düzenlenir ve kayıt altına alınır.
2.4 Yarış kategorileri cinsiyet ve yaşa göre aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
• Kadın Kategorisi
(14-17) Kadın (sadece Kısa Parkur)
(18-34) Kadın (kısa ve uzun parkur)
(35-39) Kadın (kısa ve uzun parkur)
(40-44) Kadın (kısa ve uzun parkur)
(45-49) Kadın (kısa ve uzun parkur)
(50-54) Kadın (kısa ve uzun parkur)
(55-59) Kadın (kısa ve uzun parkur)
(60-64) Kadın (kısa ve uzun parkur)
(65-69) Kadın (kısa ve uzun parkur)
(70-74) Kadın (kısa ve uzun parkur)
(75-79) Kadın (kısa ve uzun parkur)
• Erkek Kategorisi
(14-17) Erkek (sadece Kısa Parkur)
(18-34) Erkek (kısa ve uzun parkur)
(35-39) Erkek (kısa ve uzun parkur)
(40-44) Erkek (kısa ve uzun parkur)
(45-49) Erkek (kısa ve uzun parkur)
(50-54) Erkek (kısa ve uzun parkur)
(55-59) Erkek (kısa ve uzun parkur)
(60-64) Erkek (kısa ve uzun parkur)
(65-69) Erkek (kısa ve uzun parkur)
(70-74) Erkek (kısa ve uzun parkur)
(75-79) Erkek (kısa ve uzun parkur)
2.5 Kayıt Ücretleri
Kısa Parkur : 68 km/1.000TL (erken kayıt 800TL) Ücret iadesi yapılmayacaktır. Yarışa kayıt yaptıran sporcu bunu peşinen kabul etmiş sayılır. Yarışmacının yarışmaya katılamaması halinde kayıt devri veya yerine başka birinin sürmesine izin verilmeyecektir.
Uzun Parkur : 98 km/1.200TL (erken Kayıt 1.000TL) Ücret iadesi yapılmayacaktır. Yarışa kayıt yaptıran sporcu bunu peşinen kabul etmiş sayılır. Yarışmacının yarışmaya katılamaması halinde kayıt devri veya yerine başka birinin sürmesine izin verilmeyecektir.
BÖLÜM 2 Yarış içi Düzenlemeler
3. Parkur
3.1 Yarışma parkurları ve uzunlukları, bölgenin coğrafi yapısı, yarışma tarihindeiklim koşulları, bölgenin trafik yoğunluğu, yerel yönetim ve güvenlik güçlerinin trafik düzenlemelerine dair yönlendirmelerine göre organizatör tarafından belirlenmiş, Türkiye Bisiklet Federasyonu
Organizasyon Komitesi tarafından onaylanmıştır.
3.2 Kısa parkur 68 km, uzun parkur 98 kmdir.
3.3 Yarışma belirlenen azami zaman limiti içerisinde yarışma sırasında geçici olarak kapatılmış alanlarda düzenlenecektir.. Zaman limitine takılan tüm sporcuların kontrollü şekilde bitiş alanına taşınması yapılacaktır.
3.4 Parkur ve tehlikeli noktalar yeterli sayıda yönlendirme tabelası ile işaretlenmiş olacak ve kritik noktalarda görevliler ile yönlendirme sağlanacaktır.
3.5 Cinsiyete ve yaşa göre fiziksel performans farklılıkları zaman limitleri (cut off) planlanmasında dikkate alınarak yarışa öncesinde cut-off zamanları ilan edilecektir.
3.6 Parkur üzerinde belirlenen noktalardan ilan edilen zaman limiti (cut off) içerisinde geçemeyen sporcular yarışı tamamlayamadı olarak kaydedilerek süpürge aracına alınacaktır.
3.7 Gerekli görülmesi durumunda organizasyon parkurda değişiklik hakkını saklı tutar.
4. Bisikletler
4.1 Katılımcılar şehir bisikleti, dağ bisikleti, kros bisikleti, hibrit bisiklet veya yol bisikleti gibi bisikletler ile katılabilir.
4.2 Zamana karşı yarış bisikleti, üzerinde triatlon gidonu olan bisikletler, mekanik ve elektrik destekli bisikletler, yatay ve iki kişilik tandem bisikletler ile yarışmak yasaktır. Yarış alanına bu bisikletler ile gelen sporcular yarışa dahil edilmeyecek veya yarıştan çıkarılacaktır.
4.3 Organizatör ve yarışma hakemleri katılımcıların güvenliğini tehlikeye sokma potansiyeli olan standart dışı bisikletlerin yarışmaya katılmaması yönünde karar verebilir.
5. Formalar
5.1 Katılımcılar tercih ettikleri herhangi bir üst ve alt forma ya da tek parça bisiklet tulumu giymekte serbesttir.
5.2 Katılımcılar UCI, Dünya şampiyonu, kıta şampiyonluğu ve herhangi bir ülkenin milli takım forması, bisikleti, kaskı, ayakkabısı (veya tasarımlarının herhangi bir varyasyonu) giyemez.
5.3 Politik, dini, ayrımcılık içeren simge, slogan ya da tasarıma sahip giysi ve ekipman taşıyamaz.
6. Beslenme ve İhtiyaç Bölgesi:
6.1 Start / finiş alanında katılımcıların içecek ve yiyeceğe erişebileceği bir besleme alanı oluşturulacaktır.
6.2 Kısa parkurda 1 uzun parkurda 2 ad beslenme alanı hazırlanacaktır. Beslenme bölgesine 500 metre öncesinde beslenme bölgesinin varlığını gösteren işaretler yerleştirilecektir.
6.3 Tüm beslenme alanlarında aşağıdakiler bulunacaktır:
• Küçük kazalar için bir ilk yardım çantası
• İçecekler: Su
• Yiyecek: Meyve
• Seyyar tuvalet
• Teknik sorunlar için iç lastik, çakı alyan seti, pompa
6.4 Grup halinde iken beslenme istasyonuna girecek sporcuların ellerini kaldırarak diğer sporcuları ve takip aracını uyararak alana geçmesi gerekmektedir.
6.5 Görevliler tarafından su verilmeyecektir sporcunun kendisinin alması gerekmektedir.
6.6 Sporcular çöpünü çöp alanına atmak zorundadır.
7. Parkur Güvenliği ve İlk Yardım Önlemleri
7.1 Tüm katılımcılar kurallara uygun şekilde kask takmak zorundadır. Sporcular yalnızca yarış esnasında değil, organizasyon süresinde ve bisiklet üzerinde oldukları süre boyunca kask takmalıdır.
7.2 Kaskı olmayan sporcular yarışa katılamaz ve start alamaz. Yarış esnasında kaskı takılı olmayan sporcular organizasyon yetkilileri tarafından diskalifiye edilerek yarış numarası alınacaktır.
7.3 Tüm kasklar CE belgesi olmalıdır. DIN 33954, SNEL ve/veya ANSI güvenlik standartlarına uygun olmalıdır.
7.4 Kayıt esnasında çip ile birlikte teslim edilecek olan iki adet yarış numarası sporcu formasının arkasında bel hizasına yakın yanlardan görünebilir ve organizasyonun gösterdiği şekilde takılması gerekmektedir. Numaranın arkasındaki bilgilerin doldurulması gereklidir.
7.5 Sporcuların alerji, astım gibi rahatsızlıklarını yarış
numarasının arkasında özellikle belirtmesi gerekmektedir.
7.6 Yol yarışı başlamadan önce trafik kesilecektir.
7.7Yarışın güvenliği ve yolu açması için sporcuların önünden polis ve organizasyona ait araç ve motosikletler bulunacaktır.
7.8 Yarışın güvenliği, adil olması ve muhtemel sorunlardan kaçınmak amacıyla yarış parkuruna sadece basın ve organizasyona ait araçlar girecektir.
7.9 Takım araçları veya kişisel sporcu takip araçları parkura alınmayacaktır.
7.10 Sporcular; istenmesi durumunda organizasyon araçlarına yolun sağına geçerek yol vermesi gerekmektedir.
7.11 Sporcunun herhangi bir sebepten durması gerekirse kolunu kaldırarak diğer sporcuları ve araçları uyararak yolun sağına geçmesi ve burada yardım aracını beklemesi veya tamiratını burada gerçekleştirmesi gerekmektedir.
7.12 Yarış esnasında ilk sporcudan bir saat sonra emniyet aracı yolun güvenliğini alarak arkasından trafiği açacaktır.
7.13 Yarışı için asgari ortalama sürat yarış öncesi teknik toplantıda açıklanacaktır. Bu limite uymak zorunludur.
7.14 Asgari ortalama hız yarış parkur durumuna, uzunluk ve irtifasına bağlıdır ve katılım şartnamesinde yarış bilgileri içinde belirtilecektir. Bu sürat değeri yarış kurallarının bir parçasıdır.
7.15 Asgari ortalama hız organizasyon komitesi tarafından denetlenecektir. Trafik durumu uyarınca organizasyon, güvenlik, parkur ekipleri ve polis birimleri ile koordineli olarak, çok geride kalmış katılımcıları, asgari süratin üstünde olsalar bile yarıştan çıkarma hakkına sahiptir.
7.16 Sporcu toplama aracı, grubun en sonundaki isteyen sporcuları bisikletleri ile beraber toplama aracına alacak ve bitiş alanına ulaştıracaktır.
7.17 Ambulans ve polis araçları ayrıca geride kalarak sporcuların trafik içinde güvenliğini alacaktır. Bu esnada da sporcunun güvenliği kendisine aittir.
7.18 Trafiğin açılma süresi ve bitiş süreleri ayrıca organizasyonun inisiyatifinde olup yarış öncesinde yapılacak teknik toplantıda sporculara ayrıca bilgi verilecektir.
7.19 Yaşanabilecek küçük kazalar için beslenme ve bitiş alanında ilk yardım çantası bulundurulacaktır.
7.20 Yarış organizasyonunda yeterli sayıda ambulans bulunacaktır. Bu ambulansların biri yarışta kopan grubu takip edecek olup bir diğeri en arkadan takip edecek ayrıca parkurda bazı noktalarda bekleyip gerekmesi durumunda parkura girecektir.
7.21 Organizasyon riskler içermektedir ve sporcular bu riskleri kabul ederek (kayıt esnasında tüm katılımcılardan feragatname alınacaktır) bu yarışa katılırlar.
8. Teknik - Mekanik Destek:
8.1Sporcular için bütün parkurlarda teknik destek sağlanacaktır.
8.2 Sporculara destek sağlamak amacıyla yeterli sayıda araç ve/veya motosiklet parkurda olacaktır. Bir araç yarışı arkadan takip edecektir. Ön grup motosiklet tarafından takip edilecektir. Ayrıca beslenme istasyonlarında teknik servis malzemesi olacaktır.
8.3 Tüm verilen desteğe rağmen sporcuların bisikletleri kendi sorumluluklarındadır.
9. Sonuç Sistemleri, start prosedürü, sıralama:
9.1 Organizatör etkinlik için elektronik zamanlama ölçüm sistemi kullanacaktır.
9.2 Her katılımcı için bir çip/sensör tanımlanacaktır.
9.3 Start zamanının başlatılma yöntemi ve nötral start starta olan mesafesi organizatör tarafından teknik toplantıda katılımcılara açıklanacaktır.
9.4 Kayıt tamamlanması aşamasında verilecek olan elektronik çipin, zamanların düzgün ölçülebilmesi için kurallara uygun bir şekilde bisiklete monte edilmesi gerekmektedir.
9.5 Teknik toplantı esnasında ayrıca çip uygulaması gösterilecektir.
9.6 Çip takmak sporcuların kendi sorumluluğundadır. Organizasyon tarafından teslim edilen çiplerin takılmasının ardından start alanına girişte sporcuların çiplerini okutarak organizasyonun yönlendirdiği alandan girişini yapması zorunludur. Burada çipini okutmamış sporcunun süresi takip edilemeyeceği için, sporcu yarış dışı olarak sayılacaktır.
9.7 Kayıt esnasında çip ile birlikte teslim edilecek olan iki adet yarış numarası sporcu formasının arkasında bel hizasına yakın yanlardan görünebilir ve organizasyonun gösterdiği şekilde takılması gerekmektedir. Numaranın arkasındaki bilgilerin doldurulması gereklidir.
9.8 Sporcuların alerji, astım gibi rahatsızlıklarını yarış
numarasının arkasında özellikle belirtmesi gerekmektedir.
9.9 Tüm sporcular, yaşı daha küçük olanlar önde, büyük olanlar geride olacak şekilde yaş kategorisine göre başlangıç alanına sıralanacak ve kategoriler başlangıçtan 5 dakika öncesine kadar birbirinden bariyerler, şerit veya kordonlarla ayrılacaktır.
9.10 Kadın yaş grupları, erkek yaş gruplarından önce başlangıç alanına yerleştirilecektir. (Tüm yaş grupları birlikte olacak şekilde).
10. Ödül Töreni ve sonuçlar
10.1 Yarışmayı belirlenen zaman limiti (cut off) içerisinde bitiren tüm katılımcılara madalya verilecektir.
10.2 Katılımcıların yarış bitirme madalyası alabilmesi için mutlaka parkuru bitirmiş olması gerekmektedir.
10.3 Her kategori için ayrı ayrı (kadın-erkek) ödül töreni düzenlenecektir
10.4 Ödül töreninde erkekler ve kadınlarda yaş kategorilerinde ilk üçe giren sporculara madalya ve çeşitli hediyeler verilecektir. Genel Klasman için ayrıca madalya verilmeyecektir.
10.5 Genel bireysel sonuçlar "Kadın" ve "Erkek" olmak üzere ikiye ayrılır. "Genel Kadınlar Sıralaması" ve "Genel Erkekler Sıralaması" şeklinde iki ayrı sonuç yayınlanacaktır.
11. Ceza Gerektiren Durumlar
11.1 Kasksız yarışmak diskalifiye nedenidir.
11.2 Herhangi bir sebepten dolayı parkurun terk edilmesi diskalifiye nedenidir.
11.3 Beslenme alanları parkur dahilindedir. Gerekmesi durumunda yolların kenarındaki kaldırım teknik servis için kullanılabilir ve bu kısım parkura dâhil sayılır.
11.4 Organizasyon destek araçları haricindeki araçlardan destek alan sporcular diskalifiye edilir.
11.5 Araçlara tutunan sporcular diskalifiye edilir..
11.6 Kendisini ve diğer sporcuları tehlikeye atarak bisiklet süren sporcular diskalifiye edilir.
11.7 Bilinçli bir şekilde hakemleri ve organizasyonu yanıltmaya çalışmak yarış bitmiş olsa dahi diskalifiye nedenidir.
11.8 Kurallara uymayan bisiklet ile yarışmak diskalifiye nedenidir.
11.9 UCI puanı almış veya milli sporcular veya profesyonel takım sporcusu olan kişilerin yarışmaya katılması diskalifiye nedenidir.
11.10 Yarış numarasını bilinçli bir şekilde çıkarmak, takmamak veya bisiklet numarasının bulunmaması diskalifiye nedenidir. Etik kurallar dahilinde yarışmayan sporcular diskalifiye edilir.
11.11 Sporcunun yarışı bitirmiş olması ceza almayacağı anlamına gelmemektedir.
11.12 Sporcuların çevreye zarar vermesi ceza nedenidir.
11.13 Diskalifiyeler ve ihlallerle ilgili cezalar sadece yarış komitesi tarafından verilir. İlhallere uygun cezaları yarış komitesi belirler.
11.14 Sporcunun itiraz hakkı yoktur.